Foto av verksamheten

VÅREN 2022

Under våren har grupperna fortsatt att arbeta med teman som passat varje enskild grupp.

Stubbarna har den här terminen arbetat med olika projekt helt utifrån barnens önskemål:

Bokstavsprojekt

Godisprojekt

Djurprojekt

”Värdefulla saker”-projekt

Kastanjerna har arbetat vidare med sitt djurtema. Vi har introducerat ett bingospel som vi har spelat på promenader i vår närmiljö.

Barnen fick välja djur som de var nyfikna på att veta mer om. Vi har tagit reda på hur de olika djuren bor på vintern, vad de äter med mera. Vi har jämfört olika djurslag, känt skillnaden på fjädrar och päls, tittat på kaninernas klor och tänder, och jämfört med hönan som inte har några tänder alls.

Fåglar var något som intresserade barnen. Vi har arbetat en del med fåglar som vi kunnat se i vår närmiljö. Byggt fågelbon och holkar i olika material. Höns har vi tittat lite närmare på. Vi har även kläckt fram egna kycklingar här på Lövet. Barnen har haft teorier och tankar kring processen och även räknat ner dagar i vår kalender, tills den dag då kycklingarna äntligen kläcktes. Lyckan var total.

Svamparna har arbetat med ett vattentema.

Kottarna har också arbetat med ett vattentema, som så småningom inriktades mot havet och djuren som lever där. Vi har lekt med och känt på vatten i olika former, målat, klippt och klistrat.
Vi har pratat mycket om känslor med hjälp av känslokort på väggen.
Mot slutet av terminen fick barnen prova på att odla krasse som behövde vatten och solljus för att kunna gro.

HÖSTEN 2021

Under hösten har alla grupper arbetat med teman som passat just den gruppen.

Stubbarna har jobbat med både värdegrund och teknik.

       

Kastanjerna har arbetat med tema djur. Detta tema valde vi efter barnens intresse som visat sig stort ute på gården. Vi erbjöd lupp och förstoringsglas för att vi skulle kunna utforska djuren på närmare håll.
Barnen fick senare i temat rösta och majoriteten önskade att arbeta vidare med farliga och snälla djur.

Vi har arbetat med många olika material. Här har barnen fått skapa valfritt djur i saltdeg.
Djuren målades och användes sedan till att dramatisera med.

Vi har sorterat och grupperat djuren. Vi har räknat ben, delat in djuren efter vart dem lever, vilka som lägger ägg och inte.

Svamparna har arbetat med ett svamptema.           

Kottarna har först och främst jobbat ihop sig som grupp, med fokus vid trygghet och glädje. Vi har utforskat Lövet både ute och inne, samt närmiljön. Barnen har fått prova på olika typer av aktiviteter så att de ska kunna veta vad vi har att erbjuda. Sedan har vi även jobbat lite med tema vatten.


HÖSTEN 2020

Under hösten har alla grupper arbetat med olika teman, men har på något sätt använt sig av digital teknik.

Stubbarna har arbetat med ”lur-bilder”, programmering och robotar. De har även arbetat med bokstäver på olika sätt.

Kastanjerna har arbetat med emojis, lur-bilder och sång/dansprogrammering med utgångspunkt i kastanjer. De har även arbetat med läskompisar och bokrecensioner.

Svamparna har arbetat med sniglar och snäckor, känslor och odling.

Barren har arbetat med antal och olika former av avbilder.

Kottarna har undersökt olika material.

VÅREN 2020

Under våren har vi fortsatt arbeta med hållbar utveckling med olika infallsvinklar i våra olika grupper.

Stubbarna har arbetat med sopsortering, återvunnit och gjort eget papper. De har även arbetat med etik och moral och vännerna i kungaskogen. Ett litet tema kring fåglarna som bor i lövets holkar hanns också med.

Kastanjerna har arbetat med vänskap och provat att odla saker de ätit. En stor del av terminen gick åt till tema djursspår/spillning.

Svamparna har undersökt och provat olika grönsaker. De har odlat och studerat blommor. De har även målat stilleben av buketter de själv har arrangerat.

Kottarna har provat olika tekniker

HÖSTEN 2019

Alla grupper har arbetat med HÅLLBAR UTVECKLING på olika sätt

STUBBAR

Började terminen med att skörda det man odlade i våras. Sedan fick de 5 fjärilslarver som de skulle ta hand om och då väcktes ett intresse och nyfikenhet kring hur fjärilens utveckling var. och vi lärde oss att alla djur, stora som små behövs i vår natur. Vi har mött och väckt nyfikenhet med bokstäver och siffror. I projektet med hållbar utveckling har vi arbetat mycket med vår värdegrund mot varandra som kompisar. Att vara rädd om naturen och vi fick se vart toalett och avloppsvattnet rinner ut på ett besök på reningsverket. Vi blev så duktiga på vad man får och inte får spola ner i toaletten och vasken!

KASTANJER

Ett stort intresse för bajs finns på avdelningen och det har man fått landa i och prata mycket kring. Ett barn hittade en fjärilslarv på gården och man har sedan arbetat och lärt sig om fjärilar. Gruppen har fått två snigelbebisar att ta hand om också.

SVAMPAR

Har undersökt och forskat kring svampar. I deras andra projekt har världen blivit sjuk och hur ska vi arbeta för att ta hand om den?

KOTTAR

Sopsortering och de har även arbetat med JAGET.  De provar olika tekniker, bygger upp sitt språk, pratar om kroppen och känslorna.

VÅREN 2019

Vi har arbetat efter våra fyra värdegrundsord                                                                                                    TRYGGHET, GLÄDJE, GEMENSKAP och UTBILDNING

Under terminen har hela huset arbetat med de fyra elementen som tema på olika sätt

Stubbarna

De har även jobbat med kroppen som tema

Kastanjerna

De har arbetat med elementen via dinosaurier som är mångas intresse

Svamparna

De har haft en koja som de besökt flitigt under hela terminen på sina utedagar

Barren

De har även arbetat med känslor

Kottarna

HÖSTEN 2018

Det märks att det lackar mot jul. Tomten har varit här och träffat alla barnen och idag kom några föräldrar och överraskar oss med ett luciatåg!

LÖVET FIRAR 30-ÅRS JUBILEUM

Föräldrarna ordnade en stor fest för föräldrar, släkt och allmänheten på lördagen. ”Sander och Gander” kom och uppträdde för oss (precis som de gjorde på vårt 20 års jubileum). Det var hopptorn, lekar, skapande av vindflöjel, hopptorn och korvgrillning på gården under dagen.

I år är det 30 år sedan Lövet startade.  Detta vill vi uppmärksamma så klart! Barn och personal hade en egen liten fest tillsammans. Barnen förberedde genom att plocka blommor och göra vimplar.  Det blev sång, tårta och paket på kalaset!

VÅREN 2018

FAMILJEKVÄLL

Alla familjer träffades på kvällen. Vi uppmärksammade att vi arbetat med tema MÖTE under året. Barnen uppträdde med sång och teater och föräldrarna fick mingla på olika ”Mötes-lekar”. Bl.a bygga sockerbitstorn, cykla barncykel, sikta rätt i vatten, fylla en vattenskål och balansera potatis. Stubbarna öppnade sin blomsteraffär för en kväll efter att de hade gjort en marknadsundersökning först av vilket intresse som fanns.

FÖRSKOLANS DAG

Vi uppmärksammade några av Elsa Beskows fantastiska verk.                              Personalen spelade en teater om Hattstugan. Därefter fick barnen gå runt i sina grupper till olika sagostationer och fick göra uppdrag eller prova olika saker

 PÅSKFEST

Tipsrunda
Äggstafett
Sätta näbben på kycklingen
Klistra fjärdar på hönan
Måla ägg
Rulla ägg

ÄNTLIGEN KOM VINTERN!

                              FOTSPÅR I HELA HALLEN!!!

Vem har trampat i hela huset? Barnen på Svampen följer fotspåren, får lite ledtrådar och hittar ett ägg!

.

ALLA HJÄRTANS DAG

I dag har personalen berättat varför vi firar Alla hjärtans dag genom att visa en teater om Valentin. Sedan har alla grupperna fortsatt med aktiviteter på temat var för sig.

Nu börjar en ny och spännande termin!

När vi går ut på morgnarna är det fortfarande mörkt, vi tar med oss ficklampor och i deras sken upptäcker vi en ny värld. Har du tex sett den lilla svampen på stubben?

HÖSTEN 2017

Nu är hösten här och vi ser spår av den varje dag.

Vi har fått en dinosaurie-utgrävning på Lövet! Det är så spännande och vi gör fantastiska fynd varje dag!

Kastanjerna hittade en trollslända och blev nyfikna. De har jobbat undersökande med tema ”MÖTE – TROLLSLÄNDA” under en tid.

Svamparna mötte trollmor på sin promenad, de var snälla och hjälpte henne att hitta sina trollungar som sprungit bort.

Skördetider!

VT-17

Nya fordon!

Vi har fått fyra nya fordon på vår fina gård! Två polisbilar och två brandbilar. Föärldar på Lövet har skänkt och målat dem till oss och barnen uppskattar dem så mycket – tack!

HEMBAKAT

Varje dag får vi hembakat bröd på Lövet av vår fantastiska kock! Dock i olika skepnader….

Vi uppmärksammar olika kulturer

Nu har vi avslutat vår första internationella matvecka med en Ungersk gulaschsoppa. Vår fantastiska kock lyfter olika maträtter från länder och kulturer som finns reprepresenterade på Lövet.

Vintern har äntligen kommit till Lövet

IMG_2091 IMG_2109 IMG_2007qa IMG_2069 IMG_2073 IMG_2102

Ett helt kar med pasta uppmuntrar till en positiv, gemensam stund där sinne och matematik står i centrum

image image image image image

HT-16

JUL PÅ LÖVET

img_1706

Varje morgon samlas alla barnen i huset för att öppna vår gemensamma julkalender, där övar vi bland annat på sångerna vi ska sjunga för föräldrarna på vår Luciakväll. En morgon överraskade några av våra fantastiska föräldrar oss med ett eget luciatåg. Det var en häftig upplevelse och överraskning för barnen, samtidigt som de gav de yngsta en visuell bild av vad ett ”luciatåg” faktiskt är.

 img_1763 img_1826

Vår kock bjöd oss på ett fint och gott julbord i samband med vår julfest.

img_1829 God Jul & Gott Nytt År!

SKÖRDNING

I veckan har alla grupperna skördat från sina odlingslådor

IMG_0589q IMG_0591q IMG_0612 IMG_0882 IMG_0896 IMG_0897 IMG_0905

Vi har även plockat vinbär, plommon och äpple från våra fruktträd

IMG_0912 IMG_0917

IMG_6211 IMG_6223 IMG_6225IMG_6221a

VT-16

LEK PÅ GÅRDEN

IMG_0746 IMG_0748 DSCN7044a DSCN7046 DSCN7047 DSCN7050 DSCN7052 DSCN7054 IMG_0716 IMG_0718 IMG_0720 IMG_0722 IMG_0724 IMG_0725 IMG_0728 IMG_0729 IMG_0730 IMG_0736 IMG_0737 IMG_0738 IMG_0740 IMG_0743 IMG_0744 IMG_0745

EN KITTLANDE ÅKTUR

Att sitta i vårt eget lilla tält med projektorn riktad mot det gör att du upplever det som att du är på äventyr! Det kan vara i havet, på savannen eller som här i en berg och dalbana! En kittlande upplevelse!

IMG_0661 IMG_0662 IMG_0663

VI GÖR EGEN IS

När kylan kom provade vi att göra egen is. I naturen är isen alltid vit, men vi provade att göra is i olika färger. Vi leker och undersöker isen både ute och inne. På overheaden kunde man tydligare se alla luftbubblor och mönster och barnen konstaterade att isen smälte och blev till vatten igen när den blir varm.

 DSCF5112 DSCF5133 DSCF5136 DSCF5151 DSCF5152

DSCF5157

HT-15

I DAG KOM TOMTEN OCH HÄLSADE PÅ OSS

Alla barnen fick träffa tomten och berätta vad de önskar sig i julklapp och ställa lite frågor till honom

IMG_5140

I DAG ÖPPNAR VI FÖRSTA LUCKAN I VÅR ADVENTSKALENDER!

IMG_1043IMG_1044

När vi kom till förskolan i dag hängde det saker i taket och en tavla med massor av påsar med siffror på!

Vilken överraskning! Vi har fått en adventskalender och ett brev från Tomten.

SPRINGFEST

Stubbar och Kastanjer sprang för barnen i Central Afrika

 

IMG_0376

  IMG_0370IMG_0374

IMG_5104IMG_0368

IMG_0122 IMG_0116

IMG_0367

IMG_0378 DSCN6361

Efteråt fick alla blåbärssoppa och en medalj

DSCN6354 IMG_5111

HÖSTEN KOMMER TILL LÖVET

DSCN6305

Hösten har kommit till Lövet och då börjar det växa stövlar i vår planteringslåda!


DSCN6280 DSCN6271

VT-15

FÖRSKOLANSDAG

Vi firade förskolans dag tillsammans på gården.

I år uppmärksammade vi att Pippi fyller 70 år

IMG_4228 IMG_4227

HT-14

INVIGNING AV VÅR KUNGASKOG.

 Stubbar och Kastanjer invigde en egen Kungaskog på gårdenIMG_4179 DSC04533 DSC04513

Invigning av vår egen Kungaskog.
Invigning av vår egen Kungaskog.